tiistai 28. syyskuuta 2010

Aivoriihi

This time only in Finnish, sorry.

So You Think You Can Knit-haasteessa ollaan nyt Hollywood-viikoissa. Eli on kolme viikkoa aikaa miettiä millä sitä itsensä haastaisi. Minun lajikseni valikoitui koreografi ja sellaisen aivomyrskyn tuo haaste sai aikaan, että siitä erikoiskiitokset adel Heidille.

Nuorempana, kun ei paljon mistään mitään tiennyt, eikä osannut pelätä omia rajoituksiaan, niin sitä tuli paljonkin neulottua ihan hatusta. Ilman mitään ohjeita. Eipä niissä kyllä ollut paljon mitään teknisiä hienouksia eikä juuri muotoilujakaan. Mutta oli niissä paljon väri-iloa ja ennakkoluulottomuutta. Viime vuosina olen neulonut pääsääntöisesti ohjeesta, tosin soveltaen. Viimeisin yritykseni suunnittelun saralla löytyy täältä.

Tuntuu, että tämä haaste osui hyvin kohdalleen. Koska en tosiaankaan ole mikään virtuoosi, ajattelin että pieni on kaunista.Mistä lähtisi liikkeelle? Lähtökohdaksi päätin, että homma hoidetaan varastolangoilla. Ja pitsihuiveja tai palmikoita ei täällä tulla näkemään. Tuota 22 leaves shawlettea neuloessa olen ihmetellyt, että kuka voi osata suunnitella tällaisen. Se on ihan mahtava ohje, mutta miten ihmeessä se on syntynyt?

1. Lähtisinkö liikkeelle langasta? No en! Minun lankani ovat enemmän sellaista työhevososastoa. Ihkupihkuja, joille on pakko suunnitella jotain, löytyy vähemmän.

2. Tarve? Tähän löytyy useampiakin inspiraation lähteitä:
- sukulaistyttö on kaivannut 'isoja lapasia'. Tähän voisi kehitellä jotain tekstuuria, jopa niitä palmikoitakin (ihan vähän). Kehittää jotain erilaisia peukaloratkaisuja.
- työhuone on helkutin kylmä ja kädet on aina ihan kontassa kun yrittää sillä tietokoneella tehdä jotain. Ja ne kämmekkäät mitä minulla on, tuntuvat kömpelöiltä. Eli tarvetta olisi henkäyksen ohuille, ilmaville, mutta lämpimille hihoille / kämmekkäille. Voisi kokeilla vaikka sivulta sivulle-rakennetta.

3. Hyväntekeväisyys.
Kaikenlaisia hankkeita on liikkeellä. Esim. Sotilaskotiliitto kerää villasukkia tuntemattomalle sotilaalle. Tähän varmaan riittää neulojia ja sukkakin on aika kanonisoitu: ulkokäyttöön tarkoitettu saapassukka (tai sitten ei). Vanhan sivarin vaimoa kuitenkin erityisesti lämmittää hanke, jolla kerätään sukkia siviilipalvelusmiehille ja totaalikieltäytyjille (sivarisukka). Ja vaikka ensin ajattelin, että ei nyt sukkia ainakaan, niin sivarisukkaa voisin yrittää suunnitella. Haasteita riittää: vastaanottajat ovat monen ikäisiä, ideologisesti erilaisia, todella monenlaisissa paikoissa palvelevia. Minkälaisen symbolin kaikki voisivat allekirjoittaa. Sukkaan voisi saada upotettua kirjoneuletta tai voisi kokeilla intarsiaa pyöröneuleessa tai...

Että tällaista täällä tänään. Hyvä, että aikaa on.

5 kommenttia:

outi kirjoitti...

Huh huh. Että aivomyrsky. Kisaajat tuntuvat päässeen hyvään vauhtiin. Minä olen tehnyt lähinnä aivotyötä, jos nyt näinkään korkealentoisesti sitä uskaltaisi nimittää. En ole kynän ja paperin kanssa päässyt vielä tekemisiin. Hankkeesi kuulostavat varsin järkeviltä. Erityisesti ihastuin termiisi työhevoslangoista. Otan käyttöön.:) Tsemppiä koitokseen! Pitänee minullakin ryhdistäytyä..

-sanna- kirjoitti...

Joo, ei löydy täältä syntymättömän kamelin karvalankaa, Brad Pittin perskarvalankaa eikä edes Wollmeisea. Mutta kyllä niistä työhevoslangoista varmasti jotain saa irti...

TiinaR kirjoitti...

:) Kyllä mä ainakin kaksi tai kolme varmaan omasta listastani toteutan. Olen vaan niin hidas noissa kirjoneuleissa ja nyt kun on joulukin tulossa, että kiirettä pitää ;)

-sanna- kirjoitti...

TiinaR: vähän tuo joulun läheisyys minuakin huolestuttaa, että ehtiikö tässä oikein mitään.

Wilhelmiina kirjoitti...

Heippa Sanna!
Saanko linkittää blogisi Sivarisukan blogiin? Oli ilo lukea tätä.

tv Saana :)